De Monnik dranken

De wereld van wijn is een wereld van avontuur, van ontdekkingen naar nieuwe smaken en geuren, onbekende druiven en landen en onvermoede streken.

Ga met De Monnik Dranken mee op ontdekkingsreis en beleef de Monnik Wine Experience. Maak bij onze wijnbars kennis met de wijndruiven: Riesling - Sauvignon Blanc – Malbec - Pinot Noir - Vermentino.

 

Proef buiten de gebaande paden door een draai te geven aan ons “proef eens wat anders rad” en misschien drink jij dan wel een Riesling uit Israël! Of wat dacht je van een Sauvignon Blanc afkomstig uit wijngaarden vlakbij de Atacama-woestijn, met afstand het droogste gebied ter wereld!

 

Als je wilt weten of je goed bent in het herkennen van geuren: doe dan de korte “The nose knows” geurtest bij onze Vermentino wijnbar en maak kans op een leuke prijs en eeuwige roem! Tot straks bij onze wijnbars!

Al sinds de 17e eeuw is de familie Dopff gevestigd in het wonderschone plaatsje Riquewihr, gelegen in het hart van de Elzas; en al die tijd houden de Dopff’s zich, van vader op zoon, bezig met het maken van wijn. Dit maakt dat zij het land door en door kennen en zeer hoogwaardige Elzasser wijnen produceren, waaronder deze expressieve en frisdroge Riesling.

Dopff au Moulin Riesling

Het vele zonlicht, de matige gemiddelde temperatuur en het lange groeiseizoen in Marlborough resulteert in wijnen met intense aroma’s en opwekkende zuren. Dit geldt ook voor de Hunter’s Riesling Marlborough, een uitgebalanceerde wijn met bloemige aroma's en hints van citrus en appel.

Hunter’s Riesling Marlborough

nvt

Dopff Riesling Schoenenbourg

De historie van het biologisch gecertificeerde Weingut Heid voert terug tot 1699 en inmiddels staat Markus Heid (10e generatie) samen met zijn vrouw Daniela aan het roer van dit familiebedrijf uit Württemberg, Duitsland. De Riesling van Weingut Heid is een mooie klassieke Duitse Riesling met een lichte, heldere kleur en een prachtige balans tussen zuren en een licht zoetje.

Weingut Heid Riesling Württemberg

Hoewel Israël van origine een warm mediterraan klimaat heeft, worden de riesling wijngaarden van dit wijnhuis door de hoge ligging (op de Golanhoogte) toch aangemerkt als ´cool climate´. De Gamla riesling vertoont hierdoor, anders dan de meeste rieslings, een aantrekkelijke aroma combinatie van bloemen, citroen en lichte tonen van honing.

Gamla Riesling

Domaine des Souterrains - Touraine Sauvignon

nvt

Viña Los Vascos Sauvignon Blanc

Viña Los Vascos, sinds 1988 onderdeel van de Domaines Barons de Rothschild (een groep wijnhuizen onder leiding van het befaamde château Lafite-Rothschild in Bordeaux), heeft wijngaarden gelegen op ruim 120 meter hoogte en op ca. 40 kilometer van de Stille Oceaan. Door de flinke temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de sauvignon blanc druiven langzaam en krijgen ze alle gelegenheid om hun volledige aromapotentieel te ontwikkelen; dit proef je terug in de Los Vascos Sauvignon Blanc.

Domaine du Pré Semelé -
Sancerre Blanc

Sancerre, gelegen op de heuvels van de linker oever van de Loire, is de beroemdste herkomst van Centre-Loire voor kwaliteitswijnen van sauvignon blanc. Deze verfijnde stijl, een gevolg van het 

koele klimaat en de kalkrijke bodems, is ook terug te vinden in de Sancerre van Domaine du Pré Semelé; de wijn combineert het uitgesproken frisse sauvignon blanc-karakter met voldoende body.

Ventisquero Grey Sauvignon Blanc

De Ventisquero Grey sauvignon blanc, komt van de Loncomilla terraswijngaard vlakbij de Atacama-woestijn, met afstand het droogste gebied ter wereld. Toch is het hier niet heet, door de nabijheid van de Stille Oceaan. Het resultaat is een combinatie van de uitgesproken smaak van een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, met de elegantie van een Sauvignon Blanc uit de Loire.

Hunter’s Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc, de signature druif van Nieuw-Zeeland, gedijt uitstekend in Marlborough vanwege het vele zonlicht, de matige gemiddelde temperatuur en het lange groeiseizoen. Het resultaat is een droge, frisse en zeer geurige wijn met hints van asperges, tropisch fruit en citrus.

Andeluna Altitud Malbec

Tupungato wordt in Argentinië algemeen erkend als een van de beste gebieden voor het produceren van kwaliteitswijnen. De Andeluna Altitud Malbec is een weelderige extravagante wijn, gemaakt van druiven afkomstig van wijngaarden gelegen op 1300 meter boven zeeniveau.

Phebus Reservado Malbec Patagonië

In tegenstelling tot veel Argentijnse malbec-wijnen, is deze wijn afkomstig uit Patagonië i.p.v. Mendoza. Het koelere klimaat in Patagonië resulteert in een elegantere stijl wijn met frisse aroma’s. Hiervan is de Phebus Reservado Malbec Patagonië een mooi voorbeeld.

Domaine des Souterrains - Touraine Chenonceaux Rouge

nvt

Prieuré de Cénac Malbec - Cahors

Cahors, een gebied zo’n 200 kilometer ten oosten van Bordeaux, is de oorspronkelijke thuisbasis van de malbec druif. Hier, hoe kan het ook anders, maakt Hervé Fabre (tevens wijnmaker van de Phebus wijnen) een prachtige 100% malbec wijn, die tot het hoogste niveau van Franse terroir wijnen behoort.

Phebus Malbec Rosé Mendoza

Malbec staat voornamelijk bekend om diepgekleurde en krachtige wijnen die het voortbrengt. Het Argentijnse wijnhuis Phebus bewijst echter dat deze druif ook uitermate geschikt is voor de productie van een knisperende rosé, perfect voor warme zomeravonden.

Bellussi Cuvée Prestige Brut

De Cuvée Prestige Brut is een prachtige mousserende wijn, uitsluitend gemaakt van pinot noir druiven afkomstig uit Oltrepò, een gebied in Lombardije, dat beroemd is om zijn verfijnde pinot noir's. Bijzonder is dat deze levendige en verleidelijke mousserende wijn wordt gemaakt volgens de Charmat-methode.

Viña Ventisquero Reserva Pinot Noir

Viña Ventisquero, het eerste Chileense wijnhuis met het label “Sustainable Wine of Chile” voor álle wijngaarden, is zeer vooruitstrevend, dynamisch en buitengewoon succesvol als het gaat om het maken van wijnen van hoge kwaliteit, waarbij in ieder stadium de zorg voor het milieu voorop staat.

De kwalitatief uitstekende Ventisquero Reserva Pinot Noir, afkomstig uit de koele en toch zonnige Valle de Casablanca, is een verleidelijk Bourgogne-alternatief.

Domaine de Mauperthuis - Bourgogne Pinot Noir

nvt

Lorgeril 1620 Pinot Noir

De pinot noir druiven voor deze wijn komen uit de Cabardès, een van de frissere regio’s in de Languedoc. Hier, op de kalkhoudende zones van de hellingen van het Montagne Noire, waait continu een verkoelende oceaanwind waardoor de pinot noir zijn karakteristieken goed kan ontwikkelen.

Angelo Negro Langhe
Favorita Onorata

De familie Negro is al sinds 1670 met wijnbouw actief in Piëmont, daar waar kooplieden uit Genua vermentino wijnstokken uit Anatolië (tegenwoordig centraal Turkije) mee naar toe namen. Hier in Piëmont kent men vermentino als ‘favorita’ en geeft de druif frisse en intens geurende wijnen met een zachte afdronk, zoals de Angelo Negro Langhe Favorita Onorata.

Sella & Mosca Vermentino
di Sardegna

In de 18e en 19e eeuw, toen Piëmont en Sardinië samen een koninkrijk vormden, is de vermentino druif voor het eerst op Sardinië aangeplant. Inmiddels heeft de vermentino zich ontpopt tot een ware Sardijnse specialiteit en de Sella & Mosca Vermentino di Sardegna is daar een uitstekend voorbeeld van.

Lorgeril 1620 Vermentino, Pays d’Oc

Een recente ontwikkeling is de opkomst van de vermentino in de wijngaarden van de Languedoc, waar de omstandigheden perfect aansluiten bij wat de vermentino nodig heeft. Ook de familie De Lorgeril, sinds 1620 gevestigd in de Languedoc, heeft de 1620 serie uitgebreid met een knisperfrisse vermentino.

Vitticcio ‘Picche’ Vermentino Toscana

Steeds vaker zien we Vermentino-wijnen uit Toscane op de markt verschijnen, voornamelijk afkomstig uit Maremma, waar vermentino voortreffelijk gedijt. Een schoolvoorbeeld hiervan is de elegante Viticcio Picche Vermentino Toscana, met zijn fraai gestileerde fles.

Sella & Mosca La Cala Vermentino
di Sardegna

Bij Sella & Mosca, gelegen in het noordwesten van Sardinië, weten ze als geen ander hoe zij een intens geurende en levendige vermentino moeten maken. De Sella & Mosca La Cala Vermentino di Sardegna is een gastronomische wijn, die heerlijk is als aperitief, maar op zijn best bij zeebanket.